Doprava: věčný evergreen výběžku

Zastupitelé z obcí na Broumovsku se dozvěděli, jak to vypadá se silnicemi.

Takřka přesně po roce začalo v úterý odpoledne v sále na Střelnici II. setkání zastupitelstev obcí sdružených v Dobrovolném svazku Broumovska. Během necelých tří hodin se desítky zastupitelů dozvěděly, jak to vypadá s dopravní obslužností Broumovského výběžku, o možnostech bezdrátového internetu v hornatém regionu či o tom, jakým směrem by se mělo ubírat místní zdravotnictví. Právě o dopravní situaci na Broumovsku a přilehlém okolí budou následující řádky.

Broumov - O dopravní obslužnosti - dlouholeté bolesti pohraničního regionu - hovořil v úvodu setkání Josef Marek. Ten okomentoval stávající situaci, kdy dobře známý stav silnic zaručuje, že dostat se například z Broumova do Hradce Králové trvá nezřídka i dvě hodiny a cesta do Prahy se protáhne i na hodiny čtyři.

Obchvaty hned tak nebudou

Určité zlepšení si lze na tomto tahu slibovat od otevření dálnice, která by se v příštím roce měla dostat od Prahy právě až k Hradci Králové. Její další rozvoj plánovaný směrem na Trutnov a na Polsko však zatím patří pouze do říše fantazie. "Místo požadovaných 750 miliónů se počítá s uvolněním pouhých tří miliónů korun," konstatoval Marek, který hovořil i o výstavbě obchvatu v České Skalici, jehož dokončení brání problémy s dosud nevykoupenými pozemky.

Rovněž průjezd Náchodem je další bolest, která znepříjemňuje cestování z i do Broumovského výběžku. Snahy o urychlení obchvatu nyní podle Markových slov ještě více zamotala železniční vize, jež uvažuje o tunelu vedoucím skrz vysokovský kopec.

"Pokud se to podaří vyřešit a skloubit, tak za deset let by se mohlo třeba obchvatem jezdit," řekl přítomným Josef Marek, který ještě skeptičtěji vidí do blízké budoucnosti realizovatelnou možnost obchvatu Hronova.

Přechody trápí podnikatele

Josef Marek pohovořil rovněž o kopci na Pasách, jehož lepší a svižnější průjezdnost by do budoucna měl obstarat třetí pruh určený pro stoupání.

"V regionu Broumovska by se mělo opravit kolem sedmdesáti kilometrů cest. Už se začalo ve Velké Vsi, pak by se mělo pokračovat v úseku od nemocnice směrem na Martínkovice," informoval zastupitele obci Marek, jenž zmínil i stav dvou hraničních přechodů - v Otovicích a ve Starostíně - které mohou využívat jen vozidla do 3,5 respektive do 6 tun.

"Už před lety byla podána žádost na zvýšení tonáže, ale byla smetena ze stolu," konstatoval Josef Marek.

Konkrétní příklad na problém s hraničním přechodem uvedl podnikatel Vladimír Záliš, jenž spolupracuje s firmou, která sídlí v polské obci Scinawka.

"Z Broumova přes Otovice to je 18 kilometrů. Jelikož ale přes otovický přechod nemůžeme, musíme objíždět celý výběžek a místo 18 kilometrů jich najedeme 80," nastínil současný nevyhovující stav Vladimír Záliš.